11. měsíc miminka aneb 1. krůčky

11 měsíční miminko

            Stejně jako v předchozích měsících se vyvíjí motorika dítěte, a to jemná i hrubá.

miminko 11 měsíců

Většina dětí už dokáže pochodovat kolem nábytku, kterého se přitom přidržuje.

Jelikož je dítě více pohyblivé, dokáže už vylézt také na vyvýšené plochy, dbejte tedy zvýšené pozornosti, aby se nestalo neštěstí. Jemná motorika se vyvíjí především při hraní. Dítě je již schopno akceptovat jedinečné vlastnosti předmětů, jejich geometrické a fyzické vlastnosti, a podle toho s nimi patřičně zacházet.
 co umí miminko v 11 měsících

            Pokud jde o jeho duševní vývoj, dítě je nyní v období napodobování.

Opakuje to, co vidí u rodičů a osvojuje si základní sociální návyky. Ukazuje na věci, které chce, a velmi záhy zjišťuje, že jde o snadný způsob, jak dosáhnout svého. Nyní už také lépe rozumí tomu, co se mu říká. Jeho znalost pasivní slovní zásoby už je celkem bohatá a pomalu se učí ji aktivně používat.

              Dochází k ještě hlubšímu propojení zraku a hmatu. Dítě dokáže bezpečně poznat části svého těla a na požádání na ně ukázat. Jednoduchou hrou s otázkami “Kde máš oči/nos/pusinku?” mu můžete pomoci tyto schopnosti trénovat. V ručičce už snadno udrží lahev a také lžičku, se kterou se dokáže poněkud neobratně krmit.

co umí dítě v 11 měsících

 V tomto období je již dítě velmi pohyblivé, proto je 11. měsíc obdobím velkého poznávání.

Zrak a hmat jsou nyní pro něj nejpoužívanějšími smysly. Dítě již velmi aktivně reaguje na zrakové podněty, rozpozná všechny členy rodiny a v oblíbené knížce je schopné ukázat na konkrétní obrázek. 
 psychomotorický vývoj dítěte 11.měsíc

            Jedinečný vztah má s matkou, který vznikl už v době těhotenství, je nenapodobitelný.

9.-12. měsíc však také prohlubuje vztah k otci, který byl v prvním půl roce tak trochu na druhé koleji. Dítě oceňuje bezprostřednost, s jakou táta přistupuje ke hře, a snaží se jej napodobit.

            Kojenec má také rád, pokud mu rodiče předčítají z knih. Čtení pohádek či říkanek je velmi důležité pro rozvoj pasivní slovní zásoby, která je základem pro vývoj té aktivní. První slovo většinou dítě vysloví od 9. do 12. měsíce, v tomto ohledu je každé dítko jiné. Než se ale naučí mluvit, opakuje stále stejné oblíbené slabiky.
 11. měsíc vývoje dítěte

Vyžadujte čím dál častější samostatnost.

             Pokud dítě například vylezlo na gauč, musí také samo slézt. Díky tomu se naučí spoléhat na svoje schopnosti a naučí se být mnohem obratnější. Dítě chce v tomto období také všechno poznat, zkoušet a zažít. Pokud si zvolí nevhodnou aktivitu, je na vás mu klidně vysvětlit, proč mu jeho přání nemůžete splnit. V tomto období se objevují první zákazy, se kterými se dítě občas nechce smířit. Nezapomeňte být v jejich udílení zásadoví a jednotní, aby si dítě vštípilo ty správné vzorce chování.

             11. měsíc je plný pádů a úrazů. Váš domov je totiž pro dítě místem plným neznámých a pro něj zajímavých věcí, které zkouší objevovat, že se nezřídka stává, že dítě spadne nebo se jinak drobně zraní. Je na vás určit, které předměty mohou ve vašem bytě zůstat, aby je dítě mohlo objevovat, a které jsou pro něj příliš nebezpečné nebo příliš cenné na to, aby je nedopatřením rozbilo. 

11 mesic miminka  
Přestože vás pohyblivost vašeho dítka inspiruje k pořízení chodítka, odolejte tomu nutkání.

            Chodítko může negativně ovlivnit přirozený vývoj chůze. Nejoblíbenější hračkou vašeho dítka bude po nejbližší dobu vše, co se mu díky lezení dostane pod ruku. Lezení, plazení a trénování chůze miminko zaměstnávají skoro na plný úvazek.Co se hraček týče, vašemu nejmenšímu pořiďte hračky a knížky, které budou stimulovat jeho zrak.

kontrastní kartičky pro miminka
Karty se zvířátky v základních barvách v přehledném provedení.

oblékací panenka

Oblékací panenka pomůže s proživáním a vyjadřováním prvních pocitů.

Upraveno 15.10. 2022

Předchozí díly:
1. měsíc miminka aneb Perný začátek
2. měsíc miminka aneb 1. úsměv
3.měsíc miminka aneb Každé dítě jedinečné
4.měsíc miminka aneb Více a lépe
5. měsíc miminka aneb Zkoumání začíná
6. měsíc miminka aneb Lezu, lezu...
7.měsíc miminka aneb Lezení a uchopování
8. měsíc miminka aneb Oko - ruka
9. měsíc miminka aneb Rovně sedím, skoro chodím
10. měsíc miminka aneb 1. slova

Pokračování:
12. měsíc miminka aneb 10 slov